Bula imobiliară din România fluctuează de la un oraș la altul, de la un cartier la altul. Prețurile la apartamente în Cluj, București și altele

de: Alexandru Puiu
12 12. 2023

Piața imobiliară din România a făcut subiectul multor dezbateri în ultimii ani, iar acest lucru nu se va opri curând, mai ales în cele câteva orașe care ”fac legea” în țara noastră, București, Cluj Napoca, Brașov, Iași, Timișoara sau Constanța.

La nivel național, pe final de 2023, Cluj – Napoca a continuat să joace în altă ligă când vine vorba de prețuri la apartamente. Brașovul a depășit detașa Bucureștiul la tarife pe metru pătrat construit, pentru a ajunge pe poziția a doua la nivel național. Acestea sunt cele mai importante concluzii ale raportului pentru Trimestrul III al acestui an realizat de Imobiliare.ro, pe baza ofertelor intermediate. Un alt detaliu fascinant constă însă în diferențele de 100 de euro pe metru pătrat între cartiere ale aceluiași oraș. Ca un exemplu șocant, între prețul mediu din Ferentari și cel din Herăstrău, vorbim de o diferență de peste 1.700 de euro.

Citește și: Criza imobiliară pleacă de la chirii explodate, iar în 2023 s-au resimțit peste tot. Ce s-a întâmplat cu prețul apartamentelor

Ce s-a întâmplat pe piața imobiliară din România

În 2023, Clujul rămâne de referință în România în materie de imobiliare. În ultimii doi ani, prețurile de vânzare din orașul lui Emil Boc au crescut cu 23%, până la valoarea medie actuală de 2.500 de euro/mp. Nu ajută nici cererea tot mai mare și oferta tot mai redusă, o realitate cu care se confruntă și brașovenii. Apropo, în Brașov plătești 1.647 de euro/metru pătrat util, cu mențiunea foarte importantă că, în anumite zone din orașul de Poalele Tămpei, sare până la 1.800 de euro/mp. Apartamentele din București se vând în jurul a aproximativ 1.581 de euro pe metru pătrat util, un plus de doar 5% după aproximativ doi ani de fluctuații.

“Nu trebuie neglijată, însă, o caracteristică importantă a segmentului nou local, mai exact aceea
că oferta de locuințe de tip mass-market este foarte generoasă în comparație cu celelalte categorii de
proprietăți lansate în piață de către dezvoltatori”, notează analiza, conform Economedia.ro.

Citește și: Criza imobiliară din România se simte la buzunare. Cutremurul vine cu o ofertă mică și prețuri mari

Prețurile la locuințe în Constanța, Timișoara, Iași sau Craiova

În ultimele 12 luni, prețurile de achiziție la apartamentele din Constanța și Timișoara, au înregistrat un avans de 3-4%, cu mențiunea că oferta s-a diminuat cu 35% în același interval de timp, iar cererea a crescut. Craiova a progresat simțitor în piața imobiliară din România până la o medie de 1.480 euro/metru pătrat util. La nivelul orașului Iași apartamentele s-au scumpit în ultimii doi ani cu aproape 23% până la 1.416 euro/mp util. O altă majorare semnificativă, cu aproape 21%, s-a putut observa în același interval de timp în Oradea.